Informatief:antwoorden:opVakantieMetEV

From atacc Wiki
Revision as of 07:03, 27 February 2020 by Wimcoulier (talk | contribs) (Op skivakantie met een Tesla Model 3 Long Range)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Kan ik wel op vakantie met een elektrische wagen?

Dat kan zeker. Of je daarvoor moeite moet doen of niet hangt af van het type wagen. Met een Tesla is dat alvast geen probleem. Bij andere merken is het ook mogelijk maar kan het wat moeilijker zijn. Als je een kleine batterij (en dus reikwijdte) hebt, kan het zelfs een echte uitdaging vormen. Ervaringen die duidelijk maken wat wel en niet kan, vindt je hieronder.

Van het Brusselse naar de Ardennen met een Mercedes B-klasse Elektrisch

Mercedes B-klasse Electric Drive small.jpg

Een Mercedes B-klasse Elektrisch heeft maar een rijbereik van 130 à 150 km. Deze wagen kan ook niet snelladen en kan dus aan een laadpaal pas in 3,5u volgeladen geraken. Om dan in eigen land op vakantie te gaan (van het Brusselse naar de Ardennen of de kust), is dan al een hele uitdaging. Vooral in de Ardennen waar er nog steeds zeer weinig laadpalen zijn, heb je dan een uitdaging.

Conclusie

Binnenlandse reizen zijn met deze wagen mogelijk, maar enkel voor de echte avontuurlijk aangelegden en gemotiveerden. Naar het buitenland op reis met deze wagen is echt niet aan te raden.

Op roadtrip in Frankrijk met een Hyundai Ioniq 28kWh

Hyundai Ioniq Small.jpg

Deze ervaringen waren in de zomers van 2018 en 2019. Een Hyundai Ioniq 28kWh (tegenwoordig bestaat er een versie met grotere batterij en dus rijbereik) heeft maar een rijbereik van zo'n 200 km. Deze wagen kan snelladen tot 75KW snelheden. In 2018 waren de snelste laadpalen in Frankrijk 50KW. Daarmee duurde het zo'n 40 minuten om de batterij van zo'n 10% tot 95% te laden. Je wil niet riskeren volledig leeg te komen staan, dus wil je toch nog minimaal zo'n 20km rijbereik overhouden (dus 10%) en het allerlaatste deel om de batterij helemaal vol te laden gaat veel trager dan daarvoor. Dus is het niet efficient daar op te wachten. Een roadtrip in 2018 door het Noorden van Frankrijk was mogelijk maar een hele uitdaging. De snellaadpalen langs de autostrade stonden maar met moeite dicht genoeg op elkaar om net van paal tot paal te kunnen geraken. En deze wagen vindt de laadpalen zelf niet, dus moet je op een app op je smartphone alles uitzoeken. Dat gaat, maar is nogal wat werk. In 2019 waren er al wat meer palen, en zelfs palen die sneller konden laden dan de wagen. De langste afstand gereden tijdens deze roadtrips op één dag was iets meer dan 750km. Spijtig genoeg zijn de laadpalen in Frankrijk niet echt heel betrouwbaar. Als je dan aan een snellaadpaal toekomt met nog maar een kleine reserve en die blijkt dan defect te zijn, dan moet je improviseren. Meestal is er per locatie maar één laadpaal. Dus dan moet je naar een gewone laadpaal in een dorpje in de buurt. Hopelijk valt er daar dan iets te beleven, want dan sta je daar wel even totdat je aan de volgende snellaadpaal geraakt.

Conclusie

Binnenlandse reizen zijn met deze wagen alvast geen probleem. Buitenlandse reizen zijn mogelijk, maar vormen toch nog altijd een uitdaging. Maar hoe meer het aantal laadpalen toeneemt, hoe makkelijker het wordt en hoe minder risico men heeft. Gezien de verbetering in 2019 tegenover 2018, lijkt dit zeker in de goeie richting te gaan.

Op zomervakantie met een Tesla Model 3 Long Range

Tesla Model 3.png

Trips in de lente en zomer van 2020 vanuit Brussel door Duitsland tot de Tsechische grens, naar onder het Gardameer onder Italië en naar Corsica verliepen vrijwel vlekkeloos. Dankzij zijn rijbereik van ongeveer 400km in de zomer op de autostrade en het zeer goed uitgebouwde supercharger netwerk van Tesla, zijn lange ritten naar die bestemmingen geen enkel probleem. Je hoeft enkel de wagen te vertellen waar je naartoe wil, en deze zal automatisch berekenen welke weg op dat moment het snelste is (rekening houdend met de verkeersdrukte) en waar je best kan gaan laden. Als je 400km hebt gereden ben je echt wel aan een pauze en wat eten toe en na een dik half uur bij de Tesla supercharger kan je al weer vertrekken. Meestal heb je nog niet eens je eten op als de wagen er al weer klaar voor is. Enkel in Corsica is er nog een groot gebrek aan laadpalen. 's Nachts aan een gewoon stopcontact laden is echter voldoende om elke dag wel iets te gaan bezoeken. Geen van deze trips werden gereden tijdens "zwarte zaterdagen".

Conclusie

In elk geval op dagen met een normale drukte op de autostrade zijn zomervakanties met deze wagen absoluut geen probleem. Als je een gezond pauze ritme hebt en niet in de wagen eet, zal je geen vertraging ondervinden van het laden.

Op skivakantie met een Tesla Model 3 Long Range

Grimbergen to Zell am See, Austria - Google Maps.png

Deze trip werd gereden van het Brusselse naar Zell Am See in Oostenrijk en terug. De totale lengte van de rit in één richting is zo'n 950km (in beide richtingen werd op een gegeven moment omgereden om files te vermijden).

Heen

De heenrit was op maandag 17/02/2020 en was de hele tijd in de gietende regen. Daardoor konden we nooit echt goed doorrijden en hebben we nogal wat tijd verloren.

  • Vertrek van thuis met een 100% volle batterij om 8u10. De wagen berekende een rit met zo weinig mogelijk stops en vroeg ons daarom onder de 120 km/u te blijven. Dat hebben we niet gedaan. Liever een extra stop aan een supercharger. Aankomst aan de supercharger in Aarlen om 10u23. Na het toiletbezoek was de wagen nog niet helemaal vol. Tot mijn verrassing wou de wagen tot bijna 100% laden (wat niet efficient is omdat de laatste procenten heel veel tijd vragen). We hebben kort enkele zaken bekeken in de browser op het grote scherm in de wagen en hebben dat moeten afbreken omdat de wagen al snel genoeg lading had.
  • Vertrek uit Aarlen om 11u05. De wagen had een lang stuk van 331 km voorzien tot de volgende supercharger van Leonberg in Duitsland. En het bleef heel de tijd gieten. Dat heeft natuurlijk een negatief effect op het verbruik. De wagen vroeg ons om de snelheid beperkt te houden (eerst onder de 130km/u, dan onder de 120km/u, en heel even zelfs onder de 110km/u) om voldoende lading te hebben. Aankomst met 4% lading om 14u38. In Leonberg hebben we gegeten. Dus was de wagen sneller klaar met laden dan wij klaar waren. Dit keer met wat reserve ten opzichte van wat de wagen voorzag.
  • Vertrek uit Leonberg om 15u18. Opnieuw had de wagen een stuk voorzien van 285 km tot Weyarm. Aankomst met 7% lading over om exact 18u. Even naar het toilet en de wagen was alweer voldoende geladen om te vertrekken. Ik heb vergeten te noteren hoe laat dat was, maar ik denk dat we daar ongeveer 15 minuten zijn geweest.
  • Rit van 136 km in de gietende regen en in het donker in de Oostenrijkse bergen. Aangekomen in Zell Am See om 20u15 met 30% lading over.

Ik stop liever ongeveer elke 2 à 2,5 uur. Meestal heb ik dan toch een plaspauze nodig. En ik vond het een beetje onnozel om dan mijn snelheid in te kunnen houden om een lang stuk in één keer te kunnen doen. Vooral als de wagen dan wil laden tot meer dan 90%. Dat is niet efficient. Dan laadt de wagen veel minder snel dan onder de 80% lading. Dus heb ik het besluit genomen in het vervolg zelf een eerdere stop te voorzien wanneer de wagen zoiets voorstelt. Verder ging alles (behalve die continue gietende regen) heel aangenaam.

Terug

De terugrit was op zaterdag 22/02/2020. Na het vertrek stonden we vrij snel in een immense file. Blijkbaar dat half Nederland vertrok uit Oostenrijk en de andere helft van Nederland en heel België toekwam voor de krokusvakantie. Dit was dus waarschijnlijk de drukste dag van het jaar om tussen Oostenrijk en het Brusselse te rijden. We vertrokken dan nog op het waarschijnlijk drukste moment van die drukste dag. Hadden we het op voorhand geweten dan hadden we wel wat eerder opgestaan. Gelukkig is het wel de hele dag mooi weer (tenminste toch tot we aan België toekomen :-/ ). Waar het toegelaten en veiligerwijs mogelijk was, heb ik telkens 150km/u gereden.

  • Aangezien het hotel twee (gratis) laadpalen heeft, heb ik de wagen geprogrammeerd om tegen vertrek 100% opgeladen en lekker voorverwarmd te zijn. Vertrek uit Zell Am See om 8u54. De wagen leidt ons via een binnenbaan Oostenrijk uit en leidt ons naar Weyarm waar we pas om 11u48 aankomen met nog 60% lading. Alle laadpalen staan daar vol en er staan 4 andere Tesla's voor ons al te wachten. Aangezien we nog zo veel lading hebben, kunnen we makkelijk naar een volgende laadlocatie. We maken van de gelegenheid gebruik om even naar toilet te gaan en vertrekken terug.
  • Terwijl de files maar blijven duren, komen we na amper 318 km na het vertrek in het hotel om 14u15 aan in Hilpoltstein met nog 20% lading. Ondertussen is het tijd om de honger te stillen en na het eten vertrekken we met 84% lading om 14u59.
  • Onder het motto, liever korte ritten, plan ik zelf een tussenstop in Wertheim. Hoewel de rit daardoor wel iets korter is dan ik graag had gewild (178km), is de volgende supercharger dan weer té ver voor mijn zin. De Supercharger in Wertheim heeft maar 6 laadpalen. Bij aankomst om 16u45 met 34% lading komt er meteen een vriendelijke man van Tesla naar ons toe die uitlegt dat het een zeer drukke dag is en dat er al 3 wachtenden voor ons zijn. Hij zegt dat het wel tot een half uur kan duren tot we kunnen laden. Wij krijgen van hem elk een bonnetje voor een gratis koffie :-) en hij noteert mijn GSM nummer zodat hij ons kan verwittigen als het onze beurt is. Niet leuk dat we moeten wachten, maar wel een goeie service van Tesla. Achteraf gezien was dat half uur wel nogal overdreven. Als een wagen gemiddeld 40 minuten staat te laden, komen er gemiddeld om de 20 minuten 3 laadpalen vrij. Maar we hebben meer geluk, want we hebben nog maar nauwelijks ontdekt waar de toiletten zijn of ik krijg al telefoon dat ik kan starten met laden. We gaan onze gratis warme choco drinken en hebben die nog niet eens op als de wagen voldoende is opgeladen. Ik verhoog de laadlimiet wat, maar we vertrekken met 79% lading zodra onze warme choco op is om 17u20 om geen andere mensen te laten wachten. De vriendelijk Tesla man houdt het goed in het oog want terwijl ik mijn jas aan het aantrekken ben krijg ik telefoon van hem dat onze wagen genoeg geladen is om door te rijden :-)
  • Om 19u05 komen we aan in Oberhonnefeld. Die 254km hebben we zeer snel kunnen afleggen maar we hebben dan ook nog maar 14% lading. Een kwartier voordien waren daar nog 9 van 20 laadpalen vrij, maar wij komen duidelijk met de drukke meute mee, want wanneer wij toekomen zijn ze allemaal bezet. Gelukkig duurt het maar zo'n 5 minuten totdat er een wagen wegrijdt en wij kunnen laden. Het is ondertussen alweer etenstijd, dus eten we een hele grote pizza. Die is nog niet op als de wagen al nogal vol geladen is. Om andere de kans te geven verzet ik de wagen vooraleer ik naar de WC ga en we vertrekken. Dat doen we om 20u04 met 87% lading.
  • Ik kan nu goed doorrijden en profiteer daar zoveel mogelijk van. Dus het wordt wat krap om nog helemaal tot thuis te rijden. Resultaat is dat ik beslis om toch nog even wat bij te laden in Heusden-Zolder om 22u03. Ben wat moe dus ik kan wat rust gebruiken. We blijven daar wel maar 5 minuten.
  • Om 22u56 zijn we eindelijk thuis.

We hebben dus vooral in het begin heel veel tijd verloren in files. Hierdoor hebben we er 14u over gedaan terwijl we er in het heengaan op 12u waren. Voor de rest ging alles heel goed. De drukte aan de laadpalen heeft ons zo'n 7 minuten extra tijd gekost. Dat valt in het niets bij de vertragingen door files (ik schat zo'n 3 uur).

Conclusie

Op skivakantie gaan is perfect mogelijk met een Tesla. Zelfs op één van de drukste (als niet de allerdrukste) dagen van het jaar. Zo'n drukke dag is natuurlijk beter te vermijden als het kan, maar dan vooral voor de files op de weg. Files aan de laadpalen is ook een risico, maar dat zal niet de grote vertraging opleveren. Ten opzichte van de files op de weg is dat verwaarloosbaar gebleken. Tesla zal wel zijn supercharger netwerk moeten blijven uitbreiden, want als er in verhouding meer Tesla's op de weg bijkomen dan er laadpalen worden geplaatst zou het wel een probleem kunnen worden. Maar het ziet er nog niet naar uit dat ze hun uitrol van superchargers aan het vertragen zijn (bekijk maar de grijze markeringen op de supercharger kaart), dus dat lijkt goed te komen.

De Tesla kan wel eens de neiging hebben om hele lange ritten in te plannen waarvoor de batterij dan heel vol geladen moet worden. Dan is het beter om zelf een vroegere stop bij een supercharger tussenin te plannen. Je geraakt sneller op bestemming (kortere laadtijd en je riskeert niet je snelheid te moeten beperken) en het is aangenamer en veiliger.